• Bloková výučba

          • Dnes, v utorok 26. marca 2024, sa na našej škole uskutočnil deň blokovej výučby, pod názvom MEDIÁLNY DEŇ. Počas tohto dňa mali žiaci prvého a druhého stupňa príležitosť sa porozprávať s úspešnou dabingovou herečkou Lindou Zemánkovou. Pani Zemánková žiakom pripravila zaujímavú prezentáciu svojej tvorby a umožnila žiakom vyskúšať si dabing priamo v škole. Žiaci zistili, aké náročné je povolanie dabingového herca a je potrebné veľa čítať a vzdelávať sa. Neskôr mali žiaci celej školy divadelné predstavenie O troch grošoch. Išlo o príbeh klasickej slovenskej rozprávky z dielne Pavla Dobšinského. V divadelnom predstavení herci zachovali pôvodnú myšlienku, no prepojili ju s modernými prvkami, tak aby skrytý odkaz tejto rozprávky bol prerozprávaný jazykom, ktorý je blízky dnešným deťom. Zaviedli deti do sveta rozprávok, ktorý bol plný veršov, humoru a pesničiek. Deti prežili s hrdinami rozprávky napínavé dobrodružstvá a dnešný deň si veľmi užili.

          • Okresné kolo geografickej olympiády

          • Naši ôsmaci sa opäť zúčastnili okresného kola geografickej olympiády v Trnave dňa 12.3.2024. Matej Kimlička a Ondrej Papranec sa stali úspešnými riešiteľmi. Reprezentoval nás aj Michal Geršič, ktorému chýbal len jeden bod na úspešné umiestnenie. Súťažiacim blahoželáme a ďakujeme za reprezentáciu školy.

          • Tretiaci v obecnej knižnici

          • Do fotogalérie bol pridaný nový album Tretiaci v obecnej knižnici.

            Dňa 21.3.2024 žiaci 3. ročníka tiež navštívili pri príležitosti marca, mesiaca knihy, obecnú knižnicu v Horných Orešanoch. Pre žiakov boli pripravené zaujímavé aktivity na tému- rozprávka. Zoznámili sa s tvorbou známeho dánskeho rozprávkara Hansa Christiana Andersena a prečítali si jednu z jeho najznámejších rozprávok.

          • Zápis prváčikov

          • Informácia k zápisu do 1. ročníka v šk. roku 2024/2025

             

            Povinná školská dochádzka začína začiatkom školského roka, ktorý nasleduje po dni, keď dieťa dovŕši šiesty rok veku a dosiahne školskú spôsobilosť. 

            V šk. roku 2024/2025 sa zapisujú  deti narodené od 1.9.2017 do 31.8.2018. 

            Zákonný zástupca dieťaťa je povinný prihlásiť svoje dieťa na plnenie povinnej školskej dochádzky.

             

            Zápis sa tento rok uskutoční 15. 4. 2024 od 13:30-16:00 hod.

             podľa časového harmonogramu.

            Na zápis prichádzajú  zákonní zástupcovia  spolu s dieťaťom,

            na vopred rezervovaný konkrétny čas zápisu.

             

            Ako prebieha prihlasovanie a zápis:

            Poprosíme vyplniť elektronickú prihlášku na stránke školy zshoresany.edupage.org (v hornej hlavnej lište – elektronická prihláška), najneskôr do 2. apríla 2024 do 20:00 hod Naskenujte/odfoťte do prihlášky aj rodný list dieťaťaobčianske preukazy oboch zákonných zástupcov z oboch strán. Prihlášku je treba vypĺňať aj s diakritickými znamienkami (dĺžne, mäkčene) podľa rodného listu a OP.

             

            Elektronická prihláška musí byť vyplnená v termíne do 2.4.2024 do 20:00.

             

            Po vyplnení elektronickej prihlášky – škola po skontrolovaní údajov zadaných v prihláške, prihlášku potvrdí a vytlačí. Neskôr prihlášku dá obom rodičom na podpis do MŠ Horné Orešany. Ak Vaše dieťa navštevuje inú MŠ, prihlášku vytlačte a podpísanú oboma rodičmi prinesiete k zápisu. Ak nemáte možnosť tlače, je NUTNÉ, aby sa zápisu zúčastnili obaja rodičia.

            Po potvrdení prihlášky si môžete rezervovať termín zápisu cez EduPage https://help.edupage.org/?lang_id=2&p=u1/u18/u4339

             

            V prípade akýchkoľvek otázok píšte na mail: zshorneoresany@gmail.com alebo volajte na t.č. 0911 534 017

             

            Deti, ktoré pokračovali v povinnom predprimárnom vzdelávaní, sa opätovne musia zúčastniť zápisu na školský rok 2024/2025.

             

            Pri zápise je potrebné predložiť k nahliadnutiu nasledujúce doklady:

            •    rodný list dieťaťa
            •    občiansky preukaz zákonného zástupcu
            •   v prípade dieťaťa, ktoré je v starostlivosti centra poradenstva a prevencie, doklad o odbornom posúdení pripravenosti dieťaťa na školu (ak ho v čase zápisu máte)

            •  ak je výkon rodičovských práv a povinností k maloletému dieťaťu upravený súdom, zákonný zástupca dieťaťa preukáže pri zápise zverenie dieťaťa do osobnej starostlivosti.

            • preukaz poistenca dieťaťa

             

             

             

            Čo je školská spôsobilosť?

            Školská spôsobilosť (zrelosť) je pripravenosť dieťaťa na zvládnutie určitých výchovno-vzdelávacích požiadaviek, súhrn psychických, fyzických a sociálnych schopností, ktorý dieťaťu umožňuje stať sa žiakom a je predpokladom absolvovania výchovno -vzdelávacieho programu základnej školy.

             

            Ak dieťa po dovŕšení 6. roku veku nedosiahlo školskú spôsobilosť, môže rodič požiadať o pokračovanie plnenia povinného predprimárneho vzdelávania v materskej škole.

            • Súčasťou takejto žiadosti je:
            • Odporučenie všeobecného lekára pre deti a dorast
            • Odporučenie príslušného Centra poradenstva a prevencie.


             

            Musí riaditeľ prijať dieťa do školy, do ktorej sa hlási?                         

            Riaditeľ školy je povinný prednostne prijať na plnenie povinnej školskej dochádzky žiakov, ktorí majú miesto trvalého pobytu v školskom obvode jeho školy,  a žiakov umiestnených v školskom zariadení alebo v inom zariadení na základe rozhodnutia súdu, ktorého sídlo sa nachádza v školskom obvode tejto spádovej školy, a to až do výšky maximálneho počtu žiakov v triede príslušného ročníka. Ak dieťa nemá trvalé bydlisko v školskom obvode školy, riaditeľ dieťa nemusí prijať.

             

            Riaditeľka vydá rozhodnutie o prijatí/neprijatí do 15.6.2024.

             

             

          • Obvodné kolo Hollého pamätníka

          • Dnes, 21.3.2024,  sa naša šikovná žiačka ôsmeho ročníka Monika Demová zúčastnila obvodného kola súťažnej prehliadky v umeleckom prednese poézie a prózy detí, mládeže a dospelých, v tvorbe detských recitačných kolektívov a divadiel poézie. 

            So svojou ukážkou od autorky Marcely Jiríčkovej skončila na krásnom treťom mieste a postupuje do okresného kola.

            Monike gratulujeme a prajeme veľa úspechov v ďalších recitačných súťažiach.

          • Návšteva obecnej knižnice

          • Do fotogalérie bol pridaný nový album Návšteva obecnej knižnice.

            Dňa 15. marca 2024 žiaci 1. ročníka navštívili obecnú knižnicu v Horných Orešanoch v rámci mesiaca marec, ktorý je venovaný práve knihám. Pani Mgr. Ivana Korytárová mala pripravené didaktické aktivity pre deti, ktoré boli veľmi zaujímavé a pútavé. Deti si s jej pomocou nalepili písmenká do obrázka húseničky, ktorá stvárňovala slovenskú abecedu, prečítali si rozprávku, ktorá bola realizovaná formou maľovaného čítania. Doobedie strávené v knižnici bolo pre deti zábavné a náučné.

          • Novinky v obecnej knižnici

          • Všetkým vášnivým čitateľom dávame do pozornosti novinky v obecnej knižnici:  https://www.horneoresany.sk/a/1511/novinky-v-obecnej-kniznici-12024

             

            Obecná knižnica Horné Orešany je otvorená v stredu a v piatok v čase od 17:00 do 19:00.

            Registrácia a zapožičanie je zdarma.

             

            Novinky pre žiakov ZŠ:

            Erik Jakub Groch -Tuláčik a Klára

            Krista Bendová - Ako Jožko Pletko poplietol si všetko

            Ďuríčková Mária - Janko hraško

            Blažková Jaroslava - Ako si mačky kúpili televízor

            Miloš Macourek - Mach a šebestová v škole

            Ľubimír Feldek - Rozprávkový zverinec

          • Marec - mesiac knihy

          • Žiaci štvrtého ročníka sa 13.marca 2024 v rámci rozvoja čitateľskej gramotnosti zúčastnili zaujímavých aktivít v obecnej knižnici v Horných Orešanoch pod vedením pani Mgr. Ivany Korytárovej. Žiaci mali možnosť prezrieť si knižnicu a prečítali si povesť o Dunajskej kráľovnej.

  • Fotogaléria

      zatiaľ žiadne údaje